Mi a Rosacea?

 

A rozácea ( rosacea ) az arcon jelentkező, makacs gyógyhajlamú, idült bőrbetegségek közé tartozik, amely felnőttkorban igen gyakori. A felmérések alapján a világon átlagosan minden tizedik ember szenved valamilyen érfal labilitástól.

 

Rosacea tünetei

 
  • az arc nagy részére vagy akár egészére kiterjedő, tartósan kipirult bőr
  • gyulladásos csomók
  • érfal bénulás
 

Rosacea kialakulásának okai

 

A rosacea kialakulását számos tényező befolyásolja. Az öröklődés és az egyéni hajlam, valamint a környezeti behatások miatt a bőr érfalaiban levő simaizom mozgása idővel renyhébbé válik, időszakosan kitágul - ezt nevezzük tartós arcpírnak. Súlyosabb esetben azonban véglegesen kitágul, állandósul a bőrpír (teleangiectasia).

A rosacea fokozatosan, lassan alakul ki: A sejtek már nem kapnak elegendő tápanyagot a lelassult szöveti keringés miatt, továbbá a salakanyag sem tud kiürülni megfelelően. A benne lévő baktériumok elszaporodnak, ami miatt szöveti burjánzás következik be, és végül gyulladásos csomók jelennek meg.


 

A rosacea testi és lelki oldala

 

A rosacea visszafordíthatatlan progressziójával idővel nemcsak fizikális tüneteket, de lelki problémákat is okoz, megkeserítve, tönkretéve a beteg mindennapjait.
A legtöbben a külső szemlélő számára idült alkoholistának tűnnek a rosacea miatt, pedig az alkoholfogyasztás általában alig lelhető fel a kórelőzményben. A rosacea stigmáját arcukon viselőknek nemcsak a bőre, de a sok kellemetlen környezeti reakciót követően a lelkük is megszenvedi ennek a gyógyíthatatlan kórnak a támadását.

Smink, a kíváncsi tekintetetek elől való bujkálás, magyarázkodás, bizonygatás, hogy az illető nem is fogyaszt alkoholt. Ezek mind a magába fordult, zárkózott lelkiállapot kialakulásához vezetnek, amit általában a bőrgyógyászok szakvéleménye is tetőz még: a hagyományos módszerekkel a rosacea sajnos nem kezelhető hatékonyan.

 

Gyógyítható a rosacea?

 

A bőrgyógyászok közül az utóbbi években már egyre kevesebben mondják, hogy a rosacea nem gyógyítható, sőt még az egyensúlyban tartása is nehéz feladat, és egy egész életen át el fogja kísérni a beteget. Szerencsére a korszerű módszerekkel lehet segíteni a pácienseken - és a rozácea immár a látványos gyógyulással járó bőrbetegségekhez sorolható.

   

A kezeléseket dr. Kádár László bőrgyógyász szakorvos végzi.

Rosacea - Mi a rosacea? - Mi okozza? - A rosacea típusai - Gépeink - Gyógyszeres kezelés - Netajánló